contact

Van Herinnering en Troost

Kunstinstallatie: 7 doeken elk 2×2,4m acryl op canvas in stalen verrolbare frames, 2-zijdig met andere zijde panoramafoto’s van Frits J. Rotgans


Rotterdam is de stad van de wederopbouw. De 15e-eeuwse Laurenskerk staat op ground zero in het niemandsland van de gebombardeerde stad. Uit het hele land kwamen destijds mensen kijken naar
hoe de stad zich herpakte en herbouwde in de leegte na de Tweede Wereldoorlog. Nu, meer dan 80 jaar na het bombardement, staat de Laurenskerk middenin een zelfbewuste toeristenstad. De ramp maakte ruimte voor nieuwe bloei.

 

De maand mei is ieder jaar een bijzondere periode voor Rotterdam, vanwege de herdenking op 4 mei met een stille tocht vanaf de Laurenskerk en vanwege bevrijdingsdag. Maar ook vanwege de herdenking van het bombardement op 14 mei en de feestelijke Opbouwdag op 18 mei. De kracht en de dappere moed van mensen om zich in moeilijke tijden te herpakken en opnieuw te bouwen ontroert en is (mede) de basis voor deze nieuwe installatie. Een actueel thema.

 

Gedurende de maand mei is de kunstinstallatie Van Herinnering en Troost te zien in de kooromgang van de Laurenskerk. Het werk omvat zeven grote geschilderde panelen met abstracties van grofkorrelige puin als ‘achtergrond’ voor de 7 grote panoramafoto’s van de wederopbouw van fotograaf Frits F. Rotgans. Gedurende opbouwdag zaterdag 18 mei maakt de installatie onderdeel uit van performances in het hart van de kerk.